poëzie (bibliofiel/chapbook)

.

TITEL: voorlaatste gedicht (i.m. m.w.)
JAAR: 2021
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 8
PRIJS: 7,5 euro (inclusief verzendkosten
BESTELLEN via info@akimwillems.be
OPLAGE: 7 exemplaren (2 met cremekleurige kaft, 5 met lichtblauwe kaft)

deze uitgave van “voorlaatste gedicht” werd gemaakt in sint-pieters-rode op de dag dat menno wigman vijfenvijftig jaar oud geworden zou zijn.

het portret van menno wigman op de kaft is een linosnede van de hand van de auteur. het werd in zijn atelier nabij het kasteel van maria-anne van den tympel op de bs&e-pers afgedrukt.

ieder exemplaar is genummerd en werd in het colofon gesigneerd.

TITEL: ik schreef alsof ik een camera was. vijf lamenti
JAAR: 2021
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 12
PRIJS: 15 euro + verzendkosten
BESTELLEN via info@akimwillems.be
OPLAGE: 4 exemplaren

“ik schreef alsof ik een camera was – vijf lamenti” is een in memoriam voor paul celan (1920-1970) en boudewijn büch (1948-2002) dat werd geschreven op vraag van de “poëziekrant” (jaargang 2020, n° 2).

deze uitgave werd gemaakt op de eerste dag van de tweede covid-19-lockdown in vlaanderen – tevens de sterfdag van sean connery die, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd & aangenomen, niet de eerste vertolker van james bond was; dat was barry nelson in 1954 in ‘casino royale’ – op vier exemplaren gemarkeerd als ‘sean’, ‘connery’, ‘james’ & ‘bond’.

op het omslag van deze uitgave werd een, met gouache opgehoogde, drogenaaldgravure uit 2017 en van de hand van de auteur gekleefd. van deze gravure (met als titel ‘koimaomai’; een grieks woord dat in de bijbel verwijst naar de slaap van de doden) werden slechts vier exemplaren gemaakt.

TITEL: een renner is een dichter, frank // ik schreef alsof ik een camera was
JAAR: 2020
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 34
BESTELLEN via info@akimwillems.be
PRIJS: 10 euro + verzendkosten
OPLAGE: 30 exemplaren

deze bundel bevat twee gedichtencycli / dertien gedichten.
de cyclus “een renner is een dichter, frank” werd geschreven voor “vdb forever“, het herdenkingsboek voor wielrenner frank vandenbroucke dat in 2019 verscheen bij uitgeverij lannoo.
“ik schreef alsof ik een camera was – vijf lamenti” is een in memoriam voor paul celan (1920-1970) en boudewijn büch (1948-2002) dat werd geschreven op vraag van de “poëziekrant” (jaargang 2020, n° 2).

TITEL: negen selfies als vrouw
JAAR: 2020
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 12
OPLAGE: 5 exemplaren

9 gedichten die eerder in ‘het liegend konijn’ (2020/2) verschenen; losbladig in vouwblad met op voorzijde een linogravure van de hand van akim a.j. willems

TITEL: een renner is een dichter, frank
JAAR: 2019
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 16
OPLAGE: 8 exemplaren

in oktober 2019 verscheen bij uitgeverij lannoo ‘vdb forever’; een herdenkingsboek naar aanleiding van de tiende verjaardag van het overlijden van de belgische wielrenner frank vandenbroucke – ook wel gekend als ‘vdb’ (niet te verwarren met de ex-premier van belgië die onder hetzelfde acroniem gekend was).
aan vierendertig kunstenaars en evenveel schrijvers werd gevraagd om een bijdrage voor dat boek te leveren en zich daarbij te laten inspireren door een jaar uit het leven van vdb (die nog vijfendertig moest worden toen hij stierf).
ik ging aan de slag met het jaar 1999. het eindresultaat was deze gedichtencyclus van acht gedichten die elk acht versregels tellen en die op acht exemplaren uitgegeven wordt.

de linogravure op het omslag werd gesneden en gedrukt door de akim a.j. willems in het atelier van rita jeltsch in mechelen.
het binnenwerk werd gedrukt op vergé rössler (100 g/²).

TITEL: hoe hij vrouwen tekent
JAAR: 2019
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 12
OPLAGE: 1 exemplaar

dit unicum met 1 gedicht en 5 pentekeningen van de hand van akim a.j. willems bevindt zich in de collectie van prof. dirk de geest. uitgave op a4-formaat & met harde kaft.

TITEL: man van weinig woorden
JAAR: 2018
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 48 p.
OPLAGE: onbekend

hoewel deze bundel dezelfde titel draagt als het manuscript dat ik aan de schrijversacademie (2012-2014) afrondde, is het een totaal andere bundel; een oerversie van ‘op de rand van het zwijgen’.

TITEL: de nacht ligt blauw
JAAR: 2018
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 12
OPLAGE: 8 + 2 exemplaren

3 gedichten van akim a.j. willems.
gedrukt in april 2018 op de ‘mechelse koekoekspers’ op vergé rösslerpapier, het omslag werd afgedrukt op schetsboekpapier.
8 arabische genummerde exemplaren en 2 exemplaren h.c. (geletterd a & z).

TITEL: ik zag je vader tegen het muurtje leunen
JAAR: 2018
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 4
OPLAGE: 5 exemplaren

uitgave van het gelijknamige gedicht; met de hand genaaid; omslag van handgeschept papier

TITEL: facebook
JAAR: 2016
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 32
OPLAGE: 1 exemplaar

dit experimentele gedicht bestaat uit een druk-component en een performance-component.
de gedrukte bundel bevat een gedicht waarin enkel het woord ‘face’ gebruikt wordt; dat woord wordt 7424 herhaald.
wanneer de gedrukte bundel verkocht wordt, zal akim a.j. willems het hele gedicht eenmalig voordragen aan de koper van de bundel. na de performance wordt de bundel in twee stukken gesneden; de bovenste helft zal in het bezit van de koper blijven, de onderste helft zal opnieuw akim a.j. willems’ bezit worden.

TITEL: man van weinig woorden
JAAR: 2016
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 24
OPLAGE: 20 exemplaren

bibliofiele uitgave van de gelijknamige cyclus uit het manuscript dat ik aan de schrijversacademie schreef. de gedichten ontstonden en groeiden tussen september 2014 en juni 2016; met uitzondering van het gedicht dat begint met de versregel “hoe oud de dalen” dat 20 à 25 jaar eerder uit de pen van de auteur vloeide.
deze uitgave werd in de winter van 2016 met de hand gezet uit de garamont en gedrukt op oud hollands van van gelder op een proefpers van marc gerené die alle exemplaren ook inbond.
sommige exemplaren werden door de auteur van tekeningen, collages en/of ander ‘art work’ voorzien

TITEL: kajeedebroejoo [01]
JAAR: 2015
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 24
OPLAGE: 15 exemplaren

‘kajeedebroejoo [01] verscheen in maart 2015 en bevat een selectie gedichten uit akim a.j. willems’ kladschrift die hij tijdens zijn opleiding aan de schrijversacademie in antwerpen schreef tussen september 2014 en februari 2015.

de bundel bestaat uit twee delen:
de cyclus ‘verzen voor de jongen in blauw’ (een oerversie die in niets gelijkt op de gelijknamige cyclus uit ‘op de rand van het zwijgen’ 4 jaar later) zoals die in maart 2015 ook in het literaire tijdschrift ‘schoon ship’ verscheen.
en een selectie ‘andere verzen uit het kladschrift’.

TITEL: kajeedebroejoo [02]
JAAR: 2015
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 24
OPLAGE: 15 exemplaren

‘kajeedebroejoo [02] verscheen in juni 2015 en bevat een selectie gedichten uit akim a.j. willems’ kladschrift die hij tijdens zijn opleiding aan de schrijversacademie in antwerpen schreef tussen maart en juni 2015.

TITEL: birth life death
JAAR: 2015
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 10
OPLAGE: 5 exemplaren

uitgave n.a.v. de negentigste geboortedag van Arends.

het eerste & derde gedicht in deze uitgave zijn van akim a.j. willems, het tweede is van jan arends.

het eerste werd op vraag van de beheerder van de jan arends-facebookpagina geschreven.
het derde haalde de top 100 van de turing nationale gedichtenwedstrijd 2014 – dat zegt meer over de wedstrijd dan over het gedicht – en werd gepubliceerd in “liegen op een hoger plan” (van gennep; 2015).
het tweede is een “onbekend, nagelaten gedicht” van jan arends; opgedragen aan ethel portnoy.
het werd door marcel dijkstra, samen met een brief van arends aan rudi kousbroek (echtgenoot van portnoy), teruggevonden tussen ethels exemplaar van “lunchpauzegedichten”. brief en gedicht werden in 2005, door dijkstra voor het eerst, bibliofiel en op slechts 111 exemplaren uitgegeven onder de titel “schrijversroem”.

gedrukt op100 g/m² vergé rössler, op de persen van rupert keets, phd en manueel genaaid door de uitgever.

met karikaturale pentekening van Jan Arends van de hand van akim a.j. willems op de kaft.

TITEL: de slechtste nog niet
JAAR: 2015
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 62
OPLAGE: 25 exemplaren

een selectie van de minst slechte gedichten van akim a.j. willems, samengesteld en uitgegeven naar aanleiding van de allereerste editie van het openluchtpoëziefestival “poëzie in de pastorie” op zondag 5 juli 2015 in de tuinen van de pastorie van sint-pieters-rode.

TITEL: man van weinig woorden
JAAR: 2014
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 52
OPLAGE: 8 + ? exemplaren

manuscript als eindresultaat van de schrijversacademie (2012-2014).
er bestaan twee edities: een hardcover-editie met een cd (waarop de auteur de 5 cycli voorleest op muziek van jeff bernhardt) op 8 exemplaren bestemd voor de mede-studenten van akim a.j. willems en de juryleden van de schrijversacademie en een softcover-editie zonder cd waarvan de oplage onbekend is.

TITEL: we leefden gordijnloos & met de deur op een kier
JAAR: 2014
UITGEVER: BS&E
BLZ.: /
OPLAGE: 3 exemplaren

een bundeling van 13 (stift-)gedichten die ik stiftte naar aanleiding van de finale van ‘dichtslamrap 2014’.
‘art & book box’; iedere box bevat naast de stiftgedichten en ‘uitgeschreven’ gedichten origineel art work en art prints

TITEL: lulgedicht
JAAR: 2014
UITGEVER: LCT Presses
BLZ.: 40
OPLAGE: 3 exemplaren

deze uitgave werd gemaakt op 9 mei 2014.
papier: 100 g/m² hagelwit, fijngelijnd vergé van Conquerer
lay-out: Roy Szekese
art work: 1n 2011 verscheen een eerste uitgave van dit gedicht op 4 exemplaren. ieder exemplaar bevatte originele foto’s van penissen die – na een oproep op facebook – door bekenden & onbekenden aan akim a.j. willems werden toegezonden. het grafische art work in deze uitgave is een van die foto’s in verschillende digitaal bewerkte versies.

TITEL: not bukowski
JAAR: 2013-2014
UITGEVER: BS&E
BLZ.: 50
OPLAGE: ? + 2 exemplaren

veertien (zeer vrije) vertalingen van gedichten van charles bukowski; ontstaan in december 2013 en januari 2014.
een eerste druk, op een onbekend aantal exemplaren, werd gedrukt op 31 januari 2014.
een tweede druk, op 2 exemplaren, werd gedrukt op 9 mei 2014.
‘not bukowski’ is ook de titel van de reeks linografieportretten, van de hand van akim a.j. willems, van diens grootvader dat op de titelpagina is afgebeeld.

TITEL: kunst de boom in
JAAR: 2012
UITGEVER: cultuurdienst bornem
BLZ.: 54
OPLAGE: onbekend

catalogus van de gelijknamige openluchttentoonstelling (27 november – 4 december 2012) met 12 gedichten van akim a.j. willems bij 12 kunstwerken

Advertentie